Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία

Δραματοθεραπεία

Η Ψυχοδυναμική προσέγγιση έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά: αναλύει και συνδέει τα βιώματα της παιδικής μας ηλικίας με το παρόν μας, αναλύει τις σχέσεις με τα σημαντικά άτομα του περιβάλλοντος μας και εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές των παρελθοντικών με των τωρινών σημαντικών μας σχέσεων. Ακόμη, δίνει έμφαση σε ασυνείδητες διαδικασίες που δεν γνωρίζουμε και σταδιακά ανακαλύπτουμε και τέλος, εστιάζει στην ποιότητα της σχέσης που αναπτύσσεται μεταξύ ψυχολόγου - θεραπευόμενου ατόμου. Μέσα από την θεραπεία τα άτομα έρχονται σε συνειδητοποίηση σχετικά με τα δυνατά και αδύναμα σημεία τους και αντιλαμβάνονται γιατί συνάπτουν δυσλειτουργικές σχέσεις και πώς τωρινά ψυχολογικά ζητήματα έχουν τη ρίζα τους στο παρελθόν. Σκοπός αυτής της προσέγγισης είναι η/ο θεραπευόμενος/η να καταφέρει να νιώσει ασφάλεια μέσα στη θεραπευτική σχέση και με την βοήθεια της/του ψυχολόγου να κατανοήσει την/τον εαυτή/ό της/του. Σε αυτή την προσέγγιση η ανακούφιση έρχεται σταδιακά, καθώς το άτομο ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα για την/τον εαυτή/ό της/του, καθώς συνδέει όλο και περισσότερο το νήμα μεταξύ του παρόντος και του παρελθόντος: με αυτό τον τρόπο δίνει νέο νόημα σε πιθανές τραυματικές καταστάσεις ή σχέσεις του παρελθόντος και βελτιώνει, εφόσον το επιθυμεί πρώτα απ' όλα το ίδιο το άτομο, την ποιότητα της ζωής του.

Η δραματοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση που χρησιμοποιεί το θέατρο και τις τεχνικές της υποκριτικής προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα να εκφραστούν, να εξερευνήσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο και να βρουν νέους τρόπους αντίληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. Μέσα από δραματοποίηση, ρόλους και αυτοσχεδιασμούς, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αναπαραστήσουν καταστάσεις από τη ζωή τους, να εκφράσουν δυσφορικά συναισθήματα και να δημιουργήσουν νέες αφηγήσεις για τον εαυτό τους. Η διαδικασία ενισχύει την αυτοεκτίμηση, την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να επιλύουν συγκρούσεις. Η δραματοθεραπεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους λεκτικά, προσφέροντάς τους έναν ασφαλή και δημιουργικό χώρο για την προσωπική τους ανάπτυξη και θεραπεία.

Στην θεραπεία τραύματος υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις και τεχνικές. Η προσέγγιση την οποία ακολουθούμε ονομάζεται Θεραπεία Καταστάσεων του Εγώ (Ego State Therapy) και ανήκει στην ψυχοθεραπεύτρια Robin Shapiro. Σε αυτή την θεραπευτική προσέγγιση θεωρείται ότι το άτομο διαθέτει διάφορα κομμάτια, τμήματα του Εγώ, τα οποία χαρακτηρίζονται από ένα σύνολο, συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων. Τα τμήματα αυτά, στην ουσία, συνιστούν συστοιχίες νευρώνων που έχουν συγκρατήσει πληροφορίες, πεποιθήσεις, σκέψεις, συναισθήματα από διάφορες ηλικίες του άτομου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος έχει μέσα του μια «εσωτερική οικογένεια», που αποτελείται από βρεφικά, παιδικά, εφηβικά και ενήλικα κομμάτια. Πολλές φορές τα τμήματα αυτά έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους ή είναι δυσλειτουργικά σε κάποιες συγκεκριμένες καταστάσεις. Σκοπός, μέσω των τεχνικών της Τραυματοθεραπείας, είναι να αναγνωρίσει το άτομο ποια είναι αυτά τα κομμάτια του εαυτού του, που ενδεχομένως δυσχεραίνουν την καθημερινότητά του, και να τα ενσωματώσει με έναν πιο ωφέλιμο τρόπο στη ζωή του. Έτσι, θα μπορέσει να ανταποκρίνεται κατάλληλα στην αντίστοιχη συνθήκη. Η Τραυματοθεραπεία προτείνεται σε άτομα, που έχουν να διαχειριστούν κάποιο συγκεκριμένο τραύμα, όπως παραμέληση, σεξουαλική/σωματική/λεκτική βία, ξαφνική απώλεια αγαπημένου προσώπου/περιουσίας, ατύχημα, φυσική καταστροφή, επίθεση κλπ., αλλά και σε άτομα που έχουν βιώσει χρόνιο αναπτυξιακό τραύμα στην οικογένεια. Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν τεχνικές γείωσης/χαλάρωσης, βιωματικές ασκήσεις και ασκήσεις καθοδηγούμενης φαντασίας. Για να μπει ένα άτομο σε Τραυματοθεραπεία πρέπει να έχει προηγηθεί μια περίοδος συνεδριών με τον/την θεραπευτή/τρια, ώστε να έχει γίνει αξιολόγηση για το αν το άτομο είναι ικανό να μπει σε τέτοιου είδους θεραπεία και να προετοιμαστεί κατάλληλα από τον/την θεραπευτή/τρια.

Ψυχοτραυματολογία

Πότε χρειάζεται να πάω σε ψυχολόγο;

Είναι σημαντικό να επισκεφτούμε μία/έναν ψυχολόγο όταν είμαστε έτοιμες/οι/α να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα που μας απασχολεί, που μας στενοχωρεί, που μας πονάει και δυσκολεύει την καθημερινότητα μας. Προτείνεται να μην αμελούμε την ψυχική μας υγεία ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διάθεση, στον ύπνο, στη διατροφή, στις διαπροσωπικές φιλικές και επαγγελματικές μας σχέσεις, στη σεξουαλικότητα και όταν δεν αντλούμε ευχαρίστηση από πράγματα που παλαιότερα αντλούσαμε.

Πολλά άτομα επιθυμούν να ανακουφιστούν άμεσα από αυτό που τα απασχολεί και αναζητούν σχετικά άμεσα ψυχολόγο, ενώ άλλα φοβούνται/διστάζουν/αμελούν να κλείσουν ένα ραντεβού, γιατί επιθυμούν να διαχειριστούν με άλλους τρόπους το πρόβλημά τους. Όπως και να έχει, κρίνεται σημαντικό να αναρωτηθεί κάθε άτομο κατά πόσον επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του και είναι έτοιμο στην παρούσα φάση να «εργαστεί» ψυχοθεραπευτικά, ερχόμενο αντιμέτωπο με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει

Δεν έχω ξαναπάει σε ψυχολόγο.

Τι πρέπει να κάνω;

Πως λειτουργεί μια συνεδρία;

Πολλοί άνθρωποι αγχώνονται και φοβούνται όταν πρόκειται να πάνε σε ψυχολόγο. Δεν ξέρουν τι να περιμένουν και δεν ξέρουν τι πρέπει να πουν. Είναι λογικό να συμβαίνει αυτό μιας και έχουμε μάθει στην δυτική κοινωνία να υποτιμούμε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την ψυχή και τα συναισθήματα μας. Ξέρουμε πολύ καλά πώς να φερθούμε στην επίσκεψη μας στο γιατρό αν πονάει το χέρι μας: έχουμε εντοπίσει τα συμπτώματα, παίρνουμε τη διάγνωση, παίρνουμε τα φάρμακα και ο πόνος φεύγει. Γρήγορη κι εύκολη διαδικασία.

Στην ψυχοθεραπεία, όμως, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Ακριβώς επειδή ο ψυχικός πόνος αποσιωπάται ή υποτιμάται, οι άνθρωποι αναζητούν ψυχοθεραπεία μετά από χρόνιο άγχος, θλίψη, πένθος κ.ο.κ. Έτσι, όταν πηγαίνουν σε ψυχολόγο βρίσκονται αντιμέτωποι/ες με το άγνωστο, εφόσον δεν έχουν μάθει να εμβαθύνουν στα συναισθήματα τους, στα παιδικά τους βιώματα και στις σχέσεις τους.

Η ψυχοθεραπευτική συνεδρία δεν είναι μια διαδικασία συνέντευξης και δεν είναι μια διαδικασία στην οποία «πρέπει» να πείτε κάτι, όπως στο γιατρό. Πρόκειται για μια ώρα την εβδομάδα την οποία διαθέτετε για την φροντίδα της ψυχικής σας υγείας και μπορεί να υπάρχουν συνεδρίες με μεγάλες σιωπές, μέχρι να νιώσετε την ασφάλεια, που έχετε ανάγκη, για να εκφραστείτε.

Συνήθως, στη συνεδρία φέρνουμε θέματα που μας απασχολούν, μικρότερα ή μεγαλύτερα, αλλά το σημαντικότερο είναι να επιτρέψουμε στον/στην εαυτό/ή μας να αφεθεί στην διαδικασία: στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχει σωστό και λάθος, κακό και καλό συναίσθημα. Η/Ο ψυχολόγος είναι εκεί για να σας ακούσει και να αντέξει τον ψυχικό σας πόνο χωρίς κριτική, πράγμα που ενδέχεται να μην συμβαίνει από τα φιλικά μας άτομα, μιας και διαδραματίζουν διαφορετικό ρόλο στη ζωή μας.

Από τη στιγμή που νιώσετε εμπιστοσύνη και αφεθείτε, τότε η θεραπεία σας θα πάρει το δρόμο της και η/ο θεραπεύτρια/ής σας θα σας βοηθήσει να ξετυλίξετε το κουβάρι, που κουβαλάτε μέσα σας.

Πόσο καιρό θα χρειαστεί να κάνω συνεδρίες;

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί μιας και η Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεία συνιστά στο σύνολό της μια μακρόχρονη διαδικασία, εφόσον στοχεύει σε αλλαγές στο άτομο που θα διαρκέσουν και πέραν της θεραπευτικής διαδικασίας. Επιπλέον, λαμβάνει υπόψη της κάθε άτομο ξεχωριστά με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητές του και η απάντηση για το κάθε άτομο είναι μοναδική. Στην πραγματικότητα, η διάρκεια είναι αντίστοιχη με το για πόσο καιρό και πόσο βαθιά επιθυμεί το άτομο να «σκάψει» στο ασυνείδητό του.